dimarts, 9 de març del 2010

Plou, Neva i Venteja. I com ens informem.

El dilluns dia 8 de març de 2010 segurament serà recordat pels efectes del temporal de Neu, vent, fred, pluja, onatge, etc. I el conseqüent colapse del país, dels serveis i un llarg etc.

A Arenys de Munt les zones altes del municipi, Collsacreu principalment, ens han donat forces problemes per l'acumulació de neu i el tall de la carretera C-61 des de les 4 carreteres. Cap a Sant Iscle també s'ha tallat la carretera. L'autopista també s'ha tallat a partir de Calella en amunt, la nacional en algun punt. Això ha provocat que diversos veïns i veïnes no poguessin arribar al poble, pujar a les urbanitzacions, sortir de les mateixes per anar a buscar familiars, etc. Una part del poble s'ha quedat un munt d'hores sense llum i a les 23 seguien sense.
Després els arbres que queien pel vent, pals de llum, fanals, tanques de les obres, entre d'altres elements.

Personal de la Policia, de la brigada, personal administratiu i regidors/ores han estat des de primera hora de la tarda gestionant tot això en un poble de més de 20 Km quadrats. La Tinent d'Alcade de Governació, Montse Carreras, jo com a 1r Tinent d'Alcalde, el regidor d'obres i serveis, Manel Lladó,  i l'Alcalde ens hem concentrat a la seu de la policia per donar un cop de ma i coordinar l'emergència. La concentració ha estat espontània des de que s'ha vist que la situació anava empitjorant. Gestionar un poble també és això ser als llocs a vegades sense haver-hi d'estar per funció. Igual que el personal. Alguns s'han ofert a venir per atendre telèfons malgrat ja eren a casa seva i no els tocava treballar, d'altres han vingut per incorporar-se al dispositiu al veure les notícies i també comprovar que les comunicacions no funcionaven han vingut per si calia. Personal de Policia i Brigada han estat des des de les nou del matí fins ven entrada la nit a Collsacreu principalment intentant resoldre les principals incidències. Destacar també la tasca de Bombers, Mossos i els voluntaris de Protecció Civil d'Arenys de Munt.

Aquesta és la part positiva, la part que anima i et fa agafar forces per tirar endavant. No obstant tota moneda te dues cares i aquesta situació també te la seva CREU. Mentre agafàvem telèfons i intentàvem obtenir respostes he descobert que els municipis quedem una mica al marge de la informació ràpida tret del clàsic Fax que et diu, com avui, que això que et cau a sobre és una mega nevada...
No hi ha una via ràpida de connexió amb la informació del departament d'interior, trànsit, serveis, etc. Avui dia que la tecnologia avança tant, que tots presumim de ser 2.0 no hi ha cap accés a un servei directe a través de la xarxa on els que gestionen les emergències vagin penjant les últimes novetats pels que estem a prop de la gent com els Ajuntaments i Policies Locals? Com pot ser que truquem a un lloc oficial(em reservo el lloc per respecte) i ens diguin que truquem al 012 o al 112? Com si fóssim un ciutadà/ana quant nosaltres em de donar repostes a aquests ciutadans/anes? O que truqui a ENDESA m'identifiqui com a Ajuntament i demani un numero directe per anar seguint el tall de llum d'Arenys de Munt i em diguin, molt amablement, que truqui com qualsevol altre client al 902? Com esperen els estaments superiors que poguem donar resposta als nostres vilatans i vilatanes que esperen que els hi donem?
Hem tingut més informació via les xarxes socials que no directament d'administració a administració. Sort que al final Interior ha obert un canal al Twitter i alguna cosa anvem sabent.
Es pot entendre que situacions excepcionals provoquin aquestes situacions no s'entén que no hi hagi una via directa pels ajuntaments i policies locals a la informació. Després es podrà valorar per qui pertoqui com s'ha gestionat la situació que malgrat els avisos potser no han estat prou explícits i sempre s'acaba dient que els municipis hem de pendre algunes decisions a les quals no tenim ni recursos i potser ni la potestat.

Cal una reflexió i no trigar a posar aquest servei a disposició dels Ajuntaments.

2 comentaris:

Casal Terra Roja ha dit...

Se sap si s'obrirà la cerretera de Vallgorguina avui? Ho dic perquè tinc el marit a Can Clarens (la casa de colònies) amb tot de canalla i sense llum (i sense poder bombar aigua...)

Marc. ha dit...

jo vaig estar informat gràcies a RAC1, el govern missing, i el poc que deien MENTIDES:
- com que hi havia poca gent atrapada (Boada per la tarda), sort que encara no ho controlen tot, RAC1 i les trucades dels oïents atrapats un exemple.
I el més trist, el paper de TV3-CatRad fent de palmeros i sense informar....