diumenge, 28 de juny del 2015

Temps Afegit Mandat 2011-2015, un regal inesperat "la Fira de la Cirera d'en Roca"



 Com cada Sant Joan des de fa 16 anys a Arenys de Munt arriba puntualment la Fira de la Cirera "D'en Roca" junt amb la trobada de puntaires i amb les jornades gastronòmiques basades amb la nostra cirera! Ara us en faré un petit relat i també una pinzellada de la història i característiques d'aquesta tant nostre cirera. 
Enguany a mi com a regidor em tocava deixar la fira ben enllestida i amb la mateixa il·lusió que sempre la vam preparar des de la regidoria de Promoció del Poble, Turisme i Fires. 
Però una giravolta del destí ha fet que el Mandat a Arenys de Munt s'hagi allargat fins el 3 de juliol traspassant el 13 de juny que era la data establerta dins la normalitat.

Content doncs d'haver pogut gaudir d'aquest petit gran regal que ha estat poder viure encara com a Primer Tinent d'Alcalde de Promoció del Poble, Turisme i Fires de la fira i d'haver-la pogut inaugurar un any més. Com es veu a la foto molt content!


La fira va comptar amb moltes autoritats, locals amb regidors en funcions, amb regidors electes, amb alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores dels pobles veïns del Maresme. Arenys de Mar, Sant Iscle de Vallalta, Sant Vicenç de Montalt, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Caldes d'Estrac i Premià de Mar. A tots ells moltes gràcies pel seu suport i companyia.



Després de la rebuda i de degustar unes cireres, D'en Roca per suposat, vam anar cap a la riera des de Can Borrell. Passant pel estol de Puntaires que a la plaça fan aquest miracle que és teixir les puntes fent ballar els boixets i fent aquest agradable soroll que a molts ens retorna al so de la nostra infantessa. 


Un cop a la riera a l'alçada de la Plaça vam fer com cada any la inauguració oficial de la Fira. Després que la percussió Soroll.Som i els geganters d'Arenys de Munt ens portessin a la gent davant l'escenari.

A la Inauguració vaig destacar l'esforç dels i les cireraires per  mantenir el conreu de la Cirera d'en Roca i animar als joves a seguir amb la tradició de la cirera. Que era un any difícil per la climatologia però que malgrat tot ells eren a la riera, aquesta riera que enguany te un tros amb un nou vestit que peten recordar el de sempre, colors terrossos, amb uns amplis escocells amb força sorra, amb més espai per les persones  i que en el futur anirà avançant al llarg i ample de tota la riera urbana.

Uns desitjos: Que es faci realitat la plantació dels cireres d'en Roca al Parc de Can Jalpí amb un panell explicatiu de la Història, característiques i conreu de la mateixa.
Que es pugui seguir impulsant el conreu, com he dit amb la incorporació de gent jove com s'està ja fent.

La riera com es veu a les fotos estava curulla de gent. Amb un munt de productors que van oferir el seu producte que han produït amb molta cura i dedicació durant l'any. Amb patiments pels esdevenirs climàtics que sempre costen d'acompassar amb un bon resultat.
Però finalment n'hem pogut gaudir! Acompanyats de les parades d'artesans que d'arreu del país ens han portat tot de productes!
I tallers infantils diversos que van fer passar una bona estona a la canalla.
Com hem dit amb la companyia de la trobada de puntaires també vingudes d'arreu del Catalunya.

Després els alumnes de l'Aïna Roura ens van fer una magnifica exhibició de Hip-Hop. 

Els "The Hanfris Quartet" ens van fer passar una bona estona musical. 
Amb una qualitat magnifica ens van fer el concert a capella del seu espectacle i disc "Interail" si no els vau poder escoltar aquí teniu el seu web The Hanfris Quartet o al Youtube Hanfris Quartet podeu fer un bon tastet del seu talent. Hem tingut l'honor de tenir-los just abans d'una aventura americana on participaran als campionats internacionals de Barbershop.
Des d'Arenys de Munt els desitgem molta sort, esperem haver estat un talismà per la seva competició.

I com cada any un esdeveniment esperat el concurs d'escopir pinyols. El concurs ja s'ha convertit en un clàssic i enguany ha estrenat espai, s'ha traslladat de la riera a la plaça de Catalunya amb l'atenta mirada del monument a la Puntaire!

Finalment vam tenir també passejades amb Ponis.
I recordeu hi ha les jornades gastronòmiques de la Cirera d'en Roca aquí hi ha el tríptic de la Fira i les jornades. Tríptic Fira i Jornades Gastronòmiques


I Ara la Història i característiques de la Cirera d'En Roca!

La plaga devastadora de la fil·loxera a les darreries del segle XIX va comportar la desaparició de la majoria de les vinyes a Arenys de Munt. Unes ocupacions que van sorgir va ser la den minaire i així fou com uns germans de cognom Roca van anar a treballar a la Catalunya Nord. Allà van descobrir uns cireres que donaven unes cireres que els van agradar. A l'hivern van anar a cercar uns eixerns per empeltar-los amb uns cirerers bords a la seva propietat. 
La barreja dels cirerers d'Arenys de Munt amb els eixerns de la Catalunya Nord, el clima i el terreny van donar una cirera característica que és la nostra Cirera d'En Roca, adoptant el nom de qui va portar els eixerns.

Ràpidament a Arenys de Munt es va valorar molt aquesta nova varietat de cireres més grosses, més dures, molt saboroses, tardanes, més dures, més resistents, més grosses... En fi molt apreciada ràpidament a les nostres contrades.Les cireres d'En Roca tenen un gust entre dolç i àcid, amb la carn dura i resistent amb tons vermells vius i grocs pàl·lids.
El pinyol és gros i llenyós, la cirera és grossa, la textura fina, el capoll verd i gruixut que es torna marronós i s'eixampla quant la cirera madura.
És una cirera tardana, de les més de la península Ibèrica, i és força resistent a l'esberlament provocat per la pluja i fins i tot per les pedregades.