dimecres, 10 de desembre del 2014

ALDE PARTY, El congrés de Lisboa, Novembre 2014

Reclaiming Liberalism, Reclamem el Liberalisme


Durant el dies 20-21 i 22 de novembre es va celebrar a Lisboa el 35è congrés de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates Europeus. Vaig tenir el gaudi de poder-hi assistir, com a membre individual, convidat, i també com a delegat dins la delegació de Convergència Democràtica de Catalunya(CDC)

El congrés serveix per marcar les grans línies de treball a nivell europeu del partit i es fan les eleccions per renovar la part de la direcció que li pertoca a cada congrés, la direcció es renova per parts. En aquesta ocasió es van triar dos vicepresidències i el tresorer.
En el cas de les Vicepresidències n'hi havia dues per renovar i tres candidatures. Per això hi va haver campanya per a les tres candidatures. Fins i tot amb cartells, fulletons, etc. Alguna fins i tot força americana em va semblar.
Van ser elegits: Vicepresidenta Angelika Mlinar MEP (NEOS, Àustria) i Hans van Baalen MEP (VVD, Netherlands). Roman Jakic (Alliance of Alenka Bratusek, Slovenia) va ser reelegit Tresorer del Partitñ
Flo Clucas va ser reelegida presidenta de l'ALDE Party Gender Equality Network. (MEP Membre del parlament europeu) http://www.aldeparty.eu/en/elections

Hi van haver diverses conferències, presentacions de llibres, declaracions, etc. Algunes coses en paral·lel per tant s'havia de prioritzar on un volia anar.


Pel que fa als Membres Individuals(IM) hi va haver dos espais dedicats a parlar d'aquests components del ALDE PARTY. Una especificitat gairebé única vers els altres partits europeus que solen formar-se sols dels partits nacionals. Això fomenta una participació des de la societat molt més gran i una proximitat major
Al Matí del dia 22 es va fer una trobada dels IM de Portugal on es va parlar de com s'havien d'organitzar en el país, com créixer, dinamitzar-se, etc.
Al migdia l'assemblea general dels Membres Individuals. Es va parlar de poder augmentar la xarxa de IM i que aquests facin accions i activitats. Com els Liberals Drinks i els Liberals Diners.
En quant a organització es vol seguir com ara amb referents per nacions/regions/provincies... Depenent de l'organització dels estats. Això facilita una proximitat i realment fa possible les activitats i relacions entre els IM. De fet és refermar-se en alguns dels objectius del IM fins a finals del 2015:
  • Contribuir a la construcció d'una comunitat paneuropea dels liberals.
  • Enfortir el liberalisme en els països on n'hi ha o no n'hi ha i a on són febles els partits liberals.
  • Contribuir a la reconstrucció del liberalisme de baix a dalt
  • Contribuir a la creació d'un fort moviment de base que pot alimentar el partit.
  • Augmentar la visibilitat i l'impacte dels membres individuals a través de diferents mitjans.

El desenvolupament del congrés pròpiament de partit és on es van aprovar resolucions sobre diversos temes:
  • Potenciar Igualtat de Genere, que els dos progenitors puguin agafar el permís per maternitat/Paternitat
  • Azerbaidjan, la llibertat sota pressió.
  • La lliuta contra els paradisos fiscals.
  • Reglamentació de l'economia digital, l'economia compartida.
  • Creixement Verd i Bioeconomia.
  • COP 21, un punt d'inflexió per al clima
  • Assegurar la Pau a Europa, l'enfortiment de les Relacions Exteriors d'Europa i de Seguretat.

Però per a la Delegació Catalana(CDC) la més important és la única resolució d'urgència aprovada que és l'anomenada: Crisi política a Espanya: el President català (CDC) s'enfronta a la persecució legal.
Que condemna la Querella interposada contra el President Mas i part del seu govern. La resolució va ser aprovada amb tots els vots a favor dels delegats i només dues abstencions.
Un bon recolzament de la família Liberal i Demòcrata Europea. complerta.

En un escrit a part faré una exposició més “Personal” de l'experiència. Ara us animo a participar en els propers actes:

La propera trobada del Liberal Drinks serà el 18 de desembre Trobada en format de tertúlia informal, el dijous 18 de desembre, a les 20.00 h, a l'Espai Ferrer i Guàrdia, c/Avinyó 44 (Barcelona). ubicació
I a les 21:30 hi ha el Liberal Dinner per qui vulgui, es pot assistir als dos o a un dels dos.