dilluns, 16 de març de 2015

70 dies. Feina feta! Que vam fer fa 4312 dies i durant 1.463 dies


Doncs passades les eleccions del Maig'03 vam començar a treballar Jo assumint La segona tinença d'alcaldia, ser el portaveu del grup municipal  i les regidories de Joventut, Participació i Solidaritat i Cooperació, a mig mandat vaig assumir també la regidoria de règim intern. La meva companya Maribel Mozas la de Festes, Promoció del poble, Comerç i Turisme. 
El govern comença a mitjans de juny, just abans de l'estiu però en aquest cas no es pot parar, masses coses al cap i moltes ganes de fer, fer i fer.... i apareix la RIERA.

El mandat va començar amb l'exposició pública del projecte de canalització de la riera, i en serà una constant durant aquests 12 anys a les meves regidories. 
Des de l'ajuntament s'havia demanat que no es fes l'exposició publica al mes d'agost per no crear suspicàcies davant els detractors del projecte. Però, PAM, Madrid sempre tant receptiu posa exposició al mes d'agost, ells sí de vacances i el sidral al poble. 
Començo amb la meva implicació amb la Riera, malgrat no portava cap regidoria a urbanisme. Com? doncs amb la regidoria de Participació. Muntem un acte per explicar el projecte, l'exposició pública, etc. I aquí la plataforma "Salvem la Riera" comença a mobilitzar-se. Arribaran fins i tot a fer una vaga de fam. 
Des de la regidoria de participació vam impulsar el Consell de Seguiment de les obres de la riera i també la consulta sobre la urbanització superficial. 
Recordar que la metodologia emprada per aquesta consulta el 2006, igual que la del 2002, va inspirar la 1à consulta sobre la independència que es va realitzar a Arenys de Munt el 2009. I com sempre passa amb les consultes els jutjats hi entren en escena... Aquesta vegada pels que després van estar entre els impulsors de la consulta del 2009... paradoxes de la vida política i participativa. 

Des de l'inici ens posem a treballar per ordenar tots els espais participatius i d'aquí esdevé la idea, i la detecció de la necessitat de fer un pla director de participació. Es treballa el pla director, es redacta i s'aprova. Es dissenya un logo per a la participació Ciutadana(no per la regidoria) i es munten les bases per la creació del Fòrum d'electes i exelectes d'Arenys de Munt, el Consell de Poble, el Síndic de la Vila, es faciliten les intervencions al ple dels vilatans i vilatanes... 

I just a l'inici, principis del 2004, fem una jornada per elaborar el pla d'actuació municipal. SÍ, SÍ!! Contrari al que podia semblar la participació no neix el maig del 2011 com algunes declaracions poden fer pensar!

Penso que vam donar un bon impuls a la participació, una regidoria jove que ja necessitava fer-se gran

 A joventut faig el mateix que a participació. Ordenar els espais i en aquest cas també l'espai físic. Ordenem l'ús mitjançant un reglament del casal de Joves "L'Escorxador". I per ordenar tot el que fa a la política per i amb els joves redactem el 1r Pla Director de Joventut.
S'organitza l'atenció de la referent de joventut a l'Escorxador i també amb el punt mòbil a l'institut. Es fan forces concerts i activitats al casal de joves i s'estableix unes trobades dels joves amb la regidoria, donat que els joves veuen massa "politics" els consells de joventut.

I el mandat 2003-2007 veu néixer una regidoria que vaig tenir la sort d'encapçalar jo. La de Solidaritat i Cooperació. Amb la destinació des del pressupost 2004 del 0,7% a cooperació internacional. 
L'import és ja important i per això es fan unes bases de subvencions amb una puntuació bassada amb indicadors molt acurats de cada projecte i amb la participació activa del consell de Benestar Social i Cooperació en l'adjudicació de les mateixes, les adjudicacions fins que es va poder mantenir el 0,7% s'adjudicaven al Consell. Un cop més la participació, transparència i adjudicació pública no comença al 2011 com alguns volen fer creure a la gent. 
Un projecte important va ser l'inici de les colònies estivals d'infants Sahrauis i la participació amb la Fundació Vicenç Ferrer. 
El Comerç Just també es va començar a promocionar dins l'acció de la regidoria junt amb la festa. A Promoció del Poble, Comerç i Turisme la Maribel va fer una feina molt important realitzant estudis i plans directors de Turisme, Comerç, visites turistiques, etc.
Va posar sobre la taula el repte, i l'oportunitat, de promocionar turisticament Arenys de Munt i des del consorci de turisme, durant 8 anys, ho va aconseguir i va deixar uns fonaments molt sòlids.Es va començar, amb el desenvolupament de la unitat urbanística Num: 14, el projecte del nou mercat municipal amb una mitjana superfície i dues plantes subterrànies d'aparcament. Un canvi en l'accionarat d'una marca comercial va deixar desert el concurs i com ja tothom sap aquesta zona després de 12 anys segueix sense desenvolupar.
Era una bona idea que hagés evitat la marxa de força gent a les grans superficies d'Arenys de Mar, atraure gent que passa des d'altres pobles cap Arenys de Mar o Mataró per exemple, i un bon aparcament que donaria servei, de manera molt principal, a la zona comercial de la riera. Potser ara ja haurem fet una mica tard...


Les fires de la Cirera d'en Roca  i de la Maduixa van tenir un nou impuls i enfocament amb la gestió de la Maribel. Noves activitats, reconduir-ne d'altres i sobre tot innovar. Amb les fires, amb el comerç, amb el turisme...

I en Festes es va tornar a potenciar el Remei però sobre tot va posar, i això abans que la crisi ho fes fer per foça ella ho va fer per convicció, seny a les festes cercant maneres de fer que fossin el més econòmiques possibles sense deixar de fer festes i amb una bona qualitat. 
Una decisió important, i dura, va ser deixar l'envelat per fer les festes a la sala donat el cost que tenia l'any 2003 i que no hi havia crèdit. Mentre la normativa ho ha permès així s'ha mantingut.
I una cosa en global del poble és que finalment Arenys de Munt va poder estrenar la piscina, tant llargament esperada, projectada i podem dir anhelada...


Celebració dels 25 anys d'ajuntaments democràtics.