dijous, 27 de gener de 2011

Dona Sorda, doblement vulneradaEl passat dimarts dia 25 de gener es va celebrar al consell comarcal una taula rodona organitzada per l'associació de persones sordes del Maresme a Mataró www.sordmataro.org

Vaig tenir l'honor de poder fer la benvinguda i presentació de la taula com a Conseller Comarcal i portaveu del meu grup. 


A la presentació vaig dir:  
En primer lloc vull felicitar als organitzadors d’aquesta taula rodona per la iniciativa i al centre de persones sordes de Mataró la seva gran tasca.
Com molt bé diu el títol de la Taula hi ha una doble vulnerabilitat en la dona sorda davant la violència de Gènere. La violència a la llar és la més cruel de totes. La llar és l’espai on ens hem tothom pensem trobar-nos segurs. Quant l’agressor és dins la llar, quant és la persona que estimes literalment el món cau sobre la persona que ho pateix. Cal posar mesures, cal debatre i informar perquè qui ho pateix denuncií la violència abans que sigui massa tard. És difícil però és l’únic camí. I en el cas de les dones sordes cal un doble esforç per ajudar-les a afrontar la situació.
El pla estratègic Maresme 2015 ens parla del Maresme inclusiu. Espais com el que avui compartim ens ajuda a aconseguir-ho.


Federico Garcia Lorca va dir: El més terrible del tots els sentiments és el sentiment de tenir l’esperança Morta.

Lluitem doncs perquè qui pateix de la violència de gènere no arribi a sentir que l’esperança se li ha mort i si ho ha sentit que deixi de fer-ho. Malgrat cal mol més que esperança, fem bona la cita de Martin Luther King: Sí ajudo a una sola persona a tenir esperança, no haure viscut en va.
Moltes gràcies

La taula va comptar amb la presència de representants de l'entitat, dels Mossos d'Esquadra i de l'Ajuntament de Mataró.
Va donar una visió molt àmplia de la problemàtica, doble problemàtica, que es troben les dones sordes davant la violència de genere. Quins recursos hi ha a l'actualitat i com s'han anat adaptant a les necessitats. 
Malgrat tot cal més informació. Més informació de com accedir als recursos, més informació a les dones sordes sobre que és un maltractament i la violència de gènere, més informació dels serveis d'atenció de com funcionen els serveis d'intèrprets. Fin si tot un servei d'intèrprets online que pot facilitar molt l'atenció.
Van sorgir demandes d'adaptar les pàgines web dels ajuntaments, del consell comarcal, etc. Encara que generalment podem pensar que les persones sordes poden accedir a internet i ja ho entenen tot no és així. Les persones sordes es basen molt amb la imatge i amb els signes per entendre els conceptes. Un petit exemple del que cal anar avançant per poder atendre i informar a aquest col·lectiu.

Finalment vam veure uns treballs fets per noies adolescents sordes sobre com interpretaven, a través de la imatge, la violència de gènere. També sobre un taller d'autoestima i comunicació que l'associació ha fet.

Cal felicitar a l'Associació de persones sordes per la gran tasca que fan vers aquestes persones, als diversos serveis per l'esforç d'adaptació a les seves necessitats i sobre tot cal seguir treballant per augmentar la qualitat d'atenció vers les persones sordes.